Hovězí játra dušená na slaniněPočet porcí: 1, norma: Velká

Seznam surovin
Číslo Název suroviny Hrubá váha Odpad Čistá váha Cena
79 Játra hovězí 150,000 g 142,500 g 7,500 g 0,00 Kč
12 Pepř mletý 0,150 g 0,150 g 0,000 g 0,02 Kč
10 Mouka hladká 3,000 g 3,000 g 0,000 g 0,04 Kč
9 Tuk 12,000 g 12,000 g 0,000 g 1,20 Kč
4 Cibule 30,000 g 25,500 g 4,500 g 0,75 Kč
28 Slanina 10,000 g 10,000 g 0,000 g 0,60 Kč
57 Rajčatový protlak 5,000 g 5,000 g 0,000 g 0,00 Kč
1 Voda 80,000 g 80,000 g 0,000 g 0,32 Kč
2 Sůl 4,000 g 4,000 g 0,000 g 0,10 Kč

Celkové součty
Výrobní ztráty: 109,150 g   Hrubá váha: 294,150 g   Cena s rabarem: 9,09 Kč
Počet surovin: 9 ks   Odpad: 12,000 g   Zisk: 6,06 Kč
  Čistá váha: 282,150 g   Bez rtabatu: 3,03 Kč

Popis výroby

1 porce včetně šťávy: 142g z toho 62g jater 173g z toho 93g jater
Dva až tři plátky dušených jater přelité hnědočervenou šťávou. Plátky jater jsou celistvé a přiměřeně měkké, Šťáva má typickou vůni a chuť po játrech a je necezená, řidší konzistence.
Výrobní postup:
Očištěná, v tekoucí vodě opraná játra zbavíme blan. Nakrájíme na plátky, mírně je naklepeme a na okrajích nařízneme, opepříme a posypeme prosátou hladkou moukou. Plátky jater po obou stranách zprudka opečeme na tuku
a naskládáme je do vhodného kastrolu.V tuku od pečení jater částečně roztavíme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, přidáme oloupanou, drobně nakrájenou cibuli,osmahneme ji do růžova, přidáme rajčatový protlak a základ
zalijeme teplou vodou.Vzniklou šťávu krátce povaříme a nalijeme na opečená játra, která v ní udusíme do měkka. Nakonec pokrm podle potřeby přisolíme.
Vhodné přílohy: různě upravené brambory,rýže a zeleninové saláty.

Vytvořeno programem NoRec dne 28.1.2007